Скандалът с луксозните апартаменти на ниски цени може би провали възможността

...
Скандалът с луксозните апартаменти на ниски цени може би провали възможността
Коментари Харесай

Списание Икономист: Бизнесът в България да се подготви за разрастващи се протести срещу корупцията

Скандалът с първокласните жилища на ниски цени може би провали опцията Борисов да извърши едно от предизборните си обещания - да приключи мониторинга от Европейския съюз. " Това споделя списание " Икономист " в последния си брой в публикация под заглавие " Тайни и лъжи; Политически скандал с първокласни жилища в България; Бляскавите жилища изискват пояснение ", написа dnevnik.bg.

Тя съответствува със същото изказване от " Икономист интелиджънс юнит " (EIU), само че анализаторите насочат и предизвестие към предприемачите за появяването на нов риск за активността им - разрастващи се митинги против корупцията в държавното управление, които може да се насочат и против компаниите им, в случай че те се окажат забъркани в афери с ръководещите. Макар да дефинира вероятността това да се случи като умерена, с умерени последствия и релативно ниска степен (9 при 25 максимална) на влияние върху активността им, анализаторското звено на групата " Икономист " добави този нов сюжет към оценките си за рисковете в България единствено ден откакто на 14 май бе публикуван постоянният обстоен отчет на EIU.

" Това са сюжети за евентуално развиване на събитията, които може доста да трансформират средата за правене на бизнес в идващите 2 години ", споделят създателите и напомнят, че рекомендациите им се основават на разбор на движещите сили в тези процеси и подтекста, в който те се случват.

Публикацията на списанието за " Апартаментгейт " е измежду по-големите истории в броя и стартира с изложение на постройката " Летера " и изписания на нея псалм " Който живее под покрива на Всевишния, той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия " и конкретизиране, че малко на брой българи биха го прочели, тъй като е написан на глаголица. " Но Цветан Цветанов, притежател на първокласен апартамент в " Летера ", несъмнено би желал да се приюти на някое по-потайно място. "

 

Авторите описват в детайли кой е обиден дотук от оставки и инспекции и акцентират, че " абсурдът с жилищата ядоса българите, въпреки че сумите, за които става дума, са надалеч по-малки от други корупционни афери като рухването за милиард $ на обвързаната с политици Корпоративна комерсиална банка през 2014 година ".

 
" И КПКОНПИ към този момент е компрометирана "
 

Обяснява се и схемата, посредством която може да се перат пари от корупция и се показва, че до момента в който медиите в България са се фокусирали върху детайлности като недекларирани тераси, огромният въпрос е от кое място купувачите имат такива пари. Изданието напомня за въвеждането преди 12 години на механизма за наблюдаване върху промените в правораздавателната система и битката с проведената престъпност и корупцията и че Румъния е постигнала най-малко някакви резултати.

 

" България през цялото време заобикаля да предприеме нещо съществено. Сегашната комисия за битка с корупцията от началото на 2018 година е трети опит - предходните версии реализираха малко и бяха разпуснати под натиска от Европейски Съюз за промени. Ръководителят ѝ в този момент е разследван и новата ѝ версия е също толкоз компрометирана. " (Бел.ред. - създателите евентуално имат поради Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и нейния ръководител Пламен Георгиев.)

" Може да има всеобщи митинги като през 2013-2014 "

В новия сюжет на " Икономист интелиджънс юнит " се показва, че " главният политически риск за България произтича от политическите разногласия сред ГЕРБ и съдружните им сътрудници, които имат разминаващи се възгледи за връзките с Европейски Съюз и за ролята на страната ". След корупционния скандал " Апартаментгейт " се появи вероятност за по-широки демонстрации против корупцията, допълват анализаторите.

 

Те изясняват, че става дума за приложимост на " държавно въздействие за придобиване на първокласни жилища в София под пазарните цени " и че това е единствено следващият от поредицата корупционни кавги, засегнали ГЕРБ.

 

" Увеличава се вероятността от всеобщи митинги, сходни на тези в Румъния през 2017 година и в България през 2013-2014 година Скандалът попари упованията България да напусне механизма за мониторинг до края на 2019 година и посочи слабостта на държавното управление, като утвърждението за премиера Бойко Борисов падна до единствено 28%. Макар че е допустимо гласоподавателите да санкционират ГЕРБ на евроизборите на 26 май, не са изключени разрастващи се митинги против корупцията, изключително в случай че държавното управление не падне.

 

Мащабът няма да е като в Румъния през 2017 година, тъй като държавното управление може да уточни съответни стъпки в битката с корупцията от 2014 година насам, когато ГЕРБ се върна на власт. На второ място, следствието на " Апартаментгейт " е лимитирано до частни покупки на държавни представители, което не визира непосредствено върховенството на закона, какъвто беше казусът в Румъния, където митингът избухна след предложение на закон за декриминализиране на избрани нарушавания и амнистиране на наказаните за корупция ", пишат от EIU.

 

Препорката към бизнесмените, клиенти на EIU, е: " Протести може да се насочат против - и да объркат - активността на държавното управление или на бизнес, махленски в корупционни следствия. Бизнесът би трябвало да е внимателен за допустима корупция в делата си с ръководещите, с цел да избегне следствие от управляващите или преобразяване в цел на улични митинги ".

 
Серизоните опасности съгласно EIU
 

В листата с 18 сюжета (включително този за разгръщане на митингите против корупцията) с по-голяма възможност да се случат са посочени следните:

 

- политически разногласия водят до раздробяване на ръководещата коалиция (много огромна възможност и оптимален резултат 25 върху деловата дейност)

 

- качеството на публичните услуги продължава да спъва бизнес развиването (много огромна възможност и мощен резултат 20 върху деловата дейност)

 

- бавната и непрозрачна система за правосъдие усилва разноските на бизнеса (умерена възможност и междинен резултат от 12 пункта върху деловата дейност)

 

- битката с корупцията води до висока степен на интервенция на страната в бизнеса (умерена възможност и резултат от 9 пункта върху деловата дейност).

 

Сред огромните опасности за стопанската система, идващи извън, са посочени два. Първият е прерастването на комерсиалния спор САЩ-Китай в огромна комерсиална война - оценен е с доста огромна възможност да се случи. Вторият е финансов риск - възобновени усложнения на интернационалните финансови пазари водят до банкова рецесия в България.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР